top of page
  • Skribentens bildHåkan

Mission i Albanien

Uppdaterat: 29 maj 2018

Under några dagar i april 2018 undervisade jag i den brödraförsamling jag besökt i mer än tio år. Den här gången kändes det lite extra eftersom vår gemenskap här i Värnamo bestämt sig för att låta andra ta verket vidare.


Tillsammans med vänner i Värnamo har vi först varit involverade i arbetet i Tirana sedan påsken 2007 då vi firade påsken i Kulturpalatset i Tirana. Då var där mest barn och det fanns bara ett svagt organiserat gudstjänstliv.

År 2009 föreslog vi att det skulle ordnas ett veckolångt bibelläger för ungdomar på sommaren. Det gjordes också i den förre diktatorns Hoxhas sommarträdgård i Pogradesh! Till sommaren 2018 anordnas lägret det nionde året i rad med. Mer än 100 ungdomar deltar årligen i lägret. Tillsammans med prästen i Svenska kyrkan Klas Lindberg tog vi också initiativ till ett ledarseminarium med tanke på att utbilda blivande ledare. Klas tjänstgör i Brödraförsamlingen, Stockholm.


Under åren som har gått har vännerna i Tirana (=den herrnhutisk-lutherska gruppen) börjat först med barngrupper och sedan kvinnogrupper i Bathore, Pogradesh, Burell och Elbasan. Under senare år när församlingen i Tirana stabiliserats har man också försökt med ungdomsseminarier. Här har Mike Boije från Brödraförsamlingen i Göteborg varit drivande.

När vi samlas i Tirana nästa gång, i juni 2018, firar församlingen 25-års jubileum och man räknar med ungefär 200 deltagare från de olika platserna. För vår del får vi säga; Mission completed!127 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page